Pozovite nas: 011/355-33-80
Pratite nas:

Delovi trapa

Sistem delova trapa na vozilu sastoji se od mnogih važnih komponenti i sklopova, koji su podložni habanju i oštećenju kao i ostali delovi. Delovi trapa su vrlo bitni za bezbednost i doprinose ekonomičnijem i efikasnijem upravljanu vozilom.

Amortizeri

Uloga amortizera je da svojim funkcionisanjem smanji oscilacije između pojedinih sklopova na vozilu za vreme njegovog kretanja. Ispravnost amortizera je izuzetno važna za stabilnost vozila, upravljivost i vek pneumatika. Amortizeri su značajni za bezbedno kretanje vozila, posebno u krivinama.

U ponudi imamo prednje i zadnje amortizere poznatih proizvođača: ORIGINALNE ŠKODINE AMORTIZERE, VIKA, BILSTEIN, MASTER SPORT, kao i amortizere ostalih evropskih proizođača.

Ležajevi

Iako je uloga ležajeva točka na prvi pogled jednostavna, ona je od izuzetne važnosti, kako za ispravan rad vozila tako i za bezbednost uopšte. Zadatak ležaja točka je da smanji trenje koje nastaje pri kretanju vozila po podlozi. Problemi nastaju usled istrošenosti samog ležaja, na šta opet može da utiče više faktora.
Semering ima zadatak da ležaj štiti od prodora prljavštine, vlage, gareži nastale radom kočionog sistema i sl. Ukoliko je semering oštećen ili neispravan, prljavština prodire u unutrašnjost ležaja i oštećuje glatke metalne površine od kojeg je sačinjen. Drugi factor može biti duža eksploatacija samog ležaja koja dovodi do zamora materijala i mehaničkih oštećenja na ležaju. Nema svrhe odlagati zamenu neispravnog ležaja, jer pored trpljenja karakteristične buke koju proizvodi, neispravan ležaj točka ugrožava bezbedost vozila i dovodi do oštećenja ostalih sklopova na vozilu.

Da bi se obezbedila neophodna snaga i tvrdoća, ležaj točka mora biti napravljen od visoko kvalitetnih legura čelika koje mu ujedno daju i izuzetnu otpornost na toplotu, pritisak i mehanička oštećenja. Prilikom zamene amortizera dobro je promeniti i ležajeve amortizera. Njihova istrošenost može uzrokovati otežano upravljanje vozilom, nestabilnost u vožnji , buku u vozilu a takođe skraćuje vek trajanja amortizera.

U ponudi imamo ležajeve točka renomiranih proizvođača: ORIGINAL ŠKODINE LEŽAJEVE TOČKA, VIKA, MASTER SPORT, FAG, VAICO, MEYLE i ostalih evropskih proizvođača.

Opruge

Opruge-gibnjevi imaju funkciju da održavaju datu visinu automobila bilo u slučaju da on miruje, kreće se pravolinijski ili skreće i od njih u manjoj meri zavisi udobnost automobila. Što su opruge tvrđe, to je pri promeni pravca manje naginjanje i lošija udobnost vozila i obrnuto.

Manžetne

Manžetna je jedan od bitnih elemenata koja služi za zaštitu upravljačkog mehanizma od prašine i korozije kao i da osigura trajnu podmazanost upravljačkog mehanizma.

Prodajemo delove trapa (amortizere, ležajeve, opruge, spone, kugle,viljuske, selen blokove,...) za modele:

  • škoda fabia (svi modeli 1999-2010)
  • škoda felicia (svi modeli 1994-2001)
  • škoda favorit (svi modeli 1987-1990)
  • škoda octavia (svi modeli 1996-2011)
  • škoda superb (svi modeli 2001-2011)
  • škoda roomster (svi modeli 2006-2011)
  • škoda yeti (svi modeli 2009-2011)